Türkiye’deki Bankaların Sahipleri

Türkiye’deki Bankaların Sahipleri

**TÜRKİYE’DEKİ BANKALARIN SAHİPLERİ**

Türkiye’deki bankaların sahipleri hakkında bilgi veren bir liste bulunmaktadır. Örneğin, 2 Nisan 2015 tarihinde Tekstil Bankası A.Ş. hisselerinin yüzde 75,50’si Çin Halk Cumhuriyeti’nde mukim **Industrial and Commercial Bank of China (ICBC)** Limited tarafından devralındı. Ayrıca, 26 Aralık 2014’te Taib Yatırım Bankası A.Ş.’nin yüzde 79.9 hissesi Azeri **Pasha Bank OJSC** tarafından devralındı.

Diğer örnekler arasında, 9 Eylül 2014 tarihinde **Rabobank A.Ş.**, 4 Haziran 2014 tarihinde **Intesa Sanpaolo S.p.A.**, ve 24 Eylül 2013 tarihinde **Bank Of Tokyo-Mitsubishi UFJ** Turkey A.Ş.’ye faaliyet izni verilmiştir. Alternatifbank A.Ş.,BDDK’nın 1 Temmuz 2013 tarihinde aldığı karar ile **Commercial Bank of Qatar’a (CBQ)** tarafından devredilmiştir.

Sonuç olarak, Türkiye’deki birçok bankanın sahipleri farklı ülkelerden şirketlerdir ve bu bankaların yönetiminde yabancı ortaklık yaygın bir durumdur. Bu bilgiler, bankacılık sektöründeki uluslararası iş birliklerinin ve yatırımların önemini göstermektedir.**TÜRK DIŞ TİCARET BANKASI A.Ş.’NİN DEĞİŞİM SÜRECİ**

1 Ekim 2006 tarihinde **Koçbank A.Ş.**, **Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.’ye** devredildi. Aynı dönemde **C Kredi ve Kalkınma Bankası A.Ş.**, **BankPozitif Kredi ve Kalkınma Bankası A.Ş.** olarak adını değiştirdi.

**Bayındırbank A.Ş.**, Türkiye’de tasfiyesiz sona ererek **Birleşik Fon Bankası A.Ş.** oldu. **Türk Dış Ticaret Bankası A.Ş.** ise **Fortis Bank A.Ş.** olarak değişti.

2005 yılında **Ak Uluslararası Bankası A.Ş.**, **Akbank T.A.Ş.’ye** devredildi ve tüzel kişiliği sona erdi. Öz sermayeli bankalardan Türk Dış Ticaret Bankası A.Ş., %89,34 oranında **Fortis Bank NV-SA’ya** devredilerek **Kurulmuş Yabancı Bankalar grubu’na** geçti.

**Bnp-Ak Dresdner Bank A.Ş.** ise **Ak Uluslararası Bankası A.Ş.** olarak isim değişikliğine gitti ve statüsü özel sermayeli ticari bankaya dönüştü. Öte yandan, **Türkiye Halk Bankası A.Ş.** ile **Pamukbank T.A.Ş.**, birleşerek tek banka olarak hizmet vermeye başladı.

**JP Morgan Chase Bank**, **JP Morgan Chase Bank N.A.** olarak adını değiştirdi. **Deutsche Bank A.Ş.**’ye mevduat kabul yetkisi veren karar alındı.

2004 yılında **Credit Agricole Indosuez Türk Bank A.Ş.**, **Calyon Bank Türk A.Ş.** olarak isim değişikliği yaparken, **Credit Lyonnais S.A.** ise **Credit Agricole Indosuez Türk Bank A.Ş.’ne** devredildi.

Son olarak, **Credit Suisse First Boston Türkiye İstanbul Merkez Şubesi**, **BDDK** tarafından tasfiye edildi ve işlemleri tamamlandı.**BDDK’nın Türkiye İmar Bankası T.A.Ş.’nin Bankacılık İşlemleri Yetkisini Kaldırması**

**BDDK’nun 3.7.2003 tarih ve 1085 sayılı kararı ile Türkiye İmar Bankası T.A.Ş.’nin** bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izni 4389 sayılı Bankalar Kanunu’nun 14üncü maddesi (3) numaralı fıkrası uyarınca **kaldırılmıştır.**

**BDDK’nın 1.5.2003 tarih ve 1037 sayılı Kararı ile ING Bank N.V.’nin** tasfiye işlemlerine başlaması onaylanmıştır. Söz konusu 30 Haziran 2003 itibariyle mevduat kabul etmeyecek ve bankacılık işlemlerinde bulunmamak üzere tasfiyesine başlamıştır.

**Sitebank A.Ş.’nin ticaret ünvanı 28 Mart 2003 itibariyle BankEuropa Bankası A.Ş.** olarak değişmiştir.

**BDDK’nun 3.4.2003 tarih ve 1023 sayılı Kararı ile Fiba Bank A.Ş.,** Finans Bank A.Ş.’ye devredilmiştir. Söz konusu Bankanın devre dair genel kurul kararlarının tescil edilmesiyle ilgili mevzuat uyarınca tüm hak ve borçları ile mevduatı Finans Bank A.Ş.’ye intikal etmiş, tüzel kişiliği 9.4.2003 tarihinde İstanbul Ticaret Sicilinden sildirilerek sona ermiştir.

**Toprak Yatırım Bankası A.Ş.’nin ticaret ünvanı 22 Ocak 2003 itibariyle C Kredi ve Kalkınma Bankası A.Ş.** olarak değişmiştir.

**Milli Aydın Bankası T.A.Ş.; Denizbank A.Ş.’ye** tüm hak alacak, borç ve yükümlülükleri ile devir olmuş, tüzel kişiliği 27 Aralık 2002 tarihinde İzmir Ticaret Sicil Memurluğuna tescil ettirilerek sona ermiştir.

**BDDK’nun 23.10.2002 tarih ve 851 sayılı Kararı ile Milli Aydın Bankası T.A.Ş.’nin** (Tarişbank) hisselerinin yüzde 99,99′unun Denizbank A.Ş.’ye devredilmesine izin verilmesi, 4389 sayılı Bankalar Kanunu’nun 8 inci maddesinin (2) numaralı fıkrasının (a) bendine istinaden uygun görülmüştür. Söz konusu Bankanın Denizbank A.Ş.’ye devrine ilişkin “Hisse Devir Sözleşmesi” 21.10.2002 tarihinde imzalanmış olup, fiili hisse devri ise 25.10.2002 itibariyle tamamlanmıştır.

**27 Eylül 2002 tarih ve 24889 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 26 Eylül 2002 tarih ve 826 sayılı Bankacılık ve Düzenleme Kurulu Kararı ile Toprakbank A.Ş.,** Bayındırbank A.Ş. bünyesinde 30 Eylül 2002 tarihi itibariyle devren birleştirilmiş ve aynı tarih itibariyle bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izni kaldırılmıştır.

**Türk Ticaret Bankası A.Ş.** Olağanüstü Genel Kurulu 09.08.2002 tarihinde toplanmıştır. Söz konusu genel kurulda, adı geçen Bankanın tasfiyesine ve tasfiyenin Türk Ticaret Kanununun infisah ve tasfiyeye ilişkin hükümleri ile 4389 sayılı Bankalar Kanunu’nun 18 inci maddesi kapsamında gerçekleştirilmesine karar verilmiş olup, bu karar 14 Ağustos 2002 tarihinde İstanbul Ticaret Sicili Memurluğunda tescil edilmiştir.

Please complete the required fields.
Hata Bildir


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir