Helal Sertifikaları Ne Kadar Güvenilir
Helal Sertifikaları Ne Kadar Güvenilir
Helal gıda, islami kurallara göre yasak olan herhangi bir unsuru içermeyen ve bu
unsurlardan arındırılmış yerlerde veya cihazlarda hazırlanan, işlenen, taşınan ve depolanan gıda olarak tanımlanmaktadır.
Helal sertifikanın amacı, islami kurallara göre hazırlanması gereken gıdaların hangi özelliklere sahip olması gerektiğini, kesim şartlarını, bu gıdaların üretiminde kullanılacak katkı maddelerini ve gıdaların depolandığı yerlerin özelliklerini belirlemektir.
Domuz eti ve ürünleri, islami usule göre kesilmemiş, kesilmeden önce ölmüş ya da alkol ve alkol içeren ürünler ile kan ve kandan yapılmış ürünler helal gıda standardı kapsamı dışında kalan ürünlerdir. Helal sertifika, ilk defa Malezya’da uygulanmaya başlanmıştır. Son yıllarda helal sertifikalı ürünler, alıcı potansiyelinin yüksek olması nedeniyle, Müslüman olmayan ülkelerdeki üretici ve ihracatçılar tarafından cazip görülmekte ve bu ülkeler, helal etiketini alma yoluna gitmektedirler.
Ekonomik kazanç hırsıyla Müslümanların dini hassasiyeti dikkate alınmadan da Helal Sertifikalama çalışması yapılabilmektedir. Sertifikalandırma yapan kuruluşlar arasında ortak bir standardın olmaması ve bu kurumların resmi olarak denetlenmeden bağımsız olarak çalışması da bu duruma sebep olmaktadır.
Gıdalarda kullanılan hayvansal kökenli katkı maddelerinden bir çoğu, örneğin; jelatin, GDO’lu ürünler, aroma maddelerinde taşıyıcı olarak kullanılan etil alkol ve beslenmede helal olmayacağına hükmedilmiş hayvansal katkıların kullanımı olduğu bilinmekte ve bu hususlara Müslümanların dini hassasiyeti açısından nasıl bir hüküm verilmesi gerektiği gibi cevaplandırılması gereken bir çok soru bulunmaktadır. Bu soruların cevaplandırılmasında gıda üretiminin teknik boyutunu bilen araştırmacıların ve sektör çalışanlarının ve de bu işin dini yönünü bilen ilahiyatçıların ortak bir çalışma yürütmesi zorunlu görülmektedir
Tüketicilerin bu konuda bilinçlenmesi ve taleplerini bu yöne kaydırması durumunda üreticilerin bu talebe olumlu ve duyarlı bir şekilde cevap vermesi zorunluluğu ortaya çıkar ki bu sonuç da helal gıda konusunda istenen düzeyi daha geniş sahada ve hızlı bir şekilde elde etmeyi sağlayacaktır.
Konunun üretici cephesinden önemli noktası, helal gıda üretmek isteyen müteşebbislerin kazancını helal hale getirmek için helal olmayan veya şüpheli olan ürünleri işletmesinde üretmemesi ve bu konular üzerinde hassasiyetle durması gerekir. Böylece İslami açıdan daha güvenli ürünlerin üretilmesi de mümkün olacaktır. Üretici açısından üzerinde durulması gereken diğer bir konu da, helal olduğu halde hile ve kolay kazanç amaçlı olarak gıdalara katılan malzemelerdir. Bu gibi katkıların kullanılarak haksız kazanç elde edilmesi de, yine üreticinin kazancının haram olmasına sebep olabilmektedir.